Het horecavoetbaltoernooi op hoog niveau

Biebtoernooi Steenwijk

Geschiedenis

Over 30 jaar Biebtoernooi

Sponsoren:

 

 

30ste Biebtoernooi; 18 juni 2016

 

In 1987 besluiten Albert Jan Vos, Chris Oost en Berry Kruisweg dat er een horecavoetbaltoernooi moest worden georganiseerd.

Het drietal werkte allemaal in Café de Bieb in Steenwijk. Plannen werden er gemaakt, er werd rond gekeken voor hulp en er werd in het voorjaar een bestuur gevormd bestaande uit het trio aangevuld met Anne Peter v/d Veen en Willem Warsen.

Verder werd Jannes Mulder gevraagd om tijdens het toernooi hand en span diensten te verrichtten, met name het omroepen van de wedstrijden en de sponsors. Anne en Willem zorgden voor een wedstrijdprogramma en de andere heren gingen aan de slag met een programma en uitnodigingen.

In juni ging het eerste toernooi van start het 'De Bieb Café veldvoetbaltoernooi’ op Sportlust met 5 teams en werd onder goede publieke belangstelling gewonnen door De Poolcirkel. De prijsuitreiking werd een klein feestje in Café de Bieb en het bestuur keek terug op een geslaagd toernooi.

Door het enthousiasme van de deelnemers en het bestuur werd er besloten om het voetbaltoernooi jaarlijks te laten terug keren op de 2e zondag in juni.

Ook was men van mening dat er behalve voetbal er ook amusement moest worden geboden en dat de prijsuitreiking bij de bieb buiten moest gebeuren met live muziek.

Het 2e Toernooi werd gehouden bij Steenwijker Boys met 8 deelnemers waaronder La Bastille Amsterdam met René Froger als speler en Ramblas uit Rotterdam. Deze beide bedrijven waren een uitvloeisel van de stages van Chris (Amsterdam) en Albert Jan (Rotterdam) die ze deden voor de hotelschool.

Op het veld was er live muziek en de presentatie van het Renpaard van de Familie Knol gesponsord door La Bastille en De Boekanier. 's Avonds was er op de stoep van de Bieb wat was omgedoopt tot Biebplein de prijsuitreiking onder leiding van De Rakkers, voeg daarbij de oranjegekte in 1988 en een waar volksfeest was geboren.

Het derde Biebtoernooi werd nog grootser van opzet, we gingen verhuizen naar sportpark de Nieuwe Gagels, Jannes Mulder en Henrie Kooij werden officieel bestuurslid, de taken binnen het bestuur werden serieus verdeeld en het toernooi werd nog grootser van opzet, met name op het amusementsgebied.

Daarnaast werd bewust gekozen voor een prestatie voetbaltoernooi, waarin plaats was voor voetbal en amusement en vooral feest naar afloop. 
In de jaren die volgden groeide het toernooi tot een jaarlijkse feestdag voor plezierig Steenwijk, met 16 deelnemers, en ging het Biebtoernooi heten. Het toernooi altijd vernieuwend. Het bestuur wist met spraakmakende acts voor veel volk te zorgen. Ook bestuurlijk gaf en geeft men mensen de kans om zich te ontplooien want Arno Damhuis kwam in het bestuur en voorzitter Berry Kruisweg verliet het bestuur, hij verdween uit de horeca.

Tal van acts en artiesten werden in de loop der jaren aan het publiek gepresenteerd op het voetbalveld en natuurlijk op het Biebplein. Radio Noorzee Truck, de Troszomertoer, Voetbal International Truck, Frans Bauer, Guus Meeuwis, tal van blaasorkesten, parachutisten, Arnie en Peter, Jantje Smit, Jody Bernal, Arne Jansen, Arie Ribbens, Hind, Venga Boys en natuurlijk Jacques d’Ancona om maar eens wat namen te noemen.

Hoogtepunten in de loop der jaren waren er veel maar om er toch twee te noemen, het gekkenhuis in Steenwijk toen Arnie en Peter (Reinout Oerlemans en Anthony Kamerling) de twee soapsterren uit GTST ons toernooi kwamen bezoeken of bij ons 5-jarig bestaan een optreden op het Biebplein door een deelnemer die spontaan een aantal nummers zong: René Froger.

Het Biebcafevoetbaltoernooi werd het Biebtoernooi en onder aanvoering van voorzitter Arno Damhuis wist het bestuur het toernooi uit te bouwen tot een grootschalig evenement.
Nadat eerder Anne Peter v/d Veen en Willem Warsen het bestuur door drukke werkzaamheden moesten verlaten deden Arno Damhuis en man van het eerste uur Albert Jan Vos dat ook.

Een grote aderlating maar ook hierin is het Biebtoernooi bijzonder, omdat men altijd weer jonge nieuwe mensen benaderd om toe te treden in het bestuur. En zo kwamen Roland Logtmeijer, Christiaan Nolles, Bert Groen, Nettert Vledder en later ook Bert Geertsma en Henrie Vledder de gelederen versterken.

In 2004 stonden we weer voor een grote uitdaging , de verhuizing naar sportpark De Koperberg wat betekende dat we meer konden gaan investeren in het omlijstingprogramma om in de komende jaren te kunnen gaan doorgroeien naar een nog grotere opzet, een toernooi met 20 deelnemers.

Ook deze stap werd met succes gemaakt, sinds 9 jaar kent het Biebtoernooi wel degelijke een deelnemersveld van 20 topploegen. Teams die ieder jaar strijden om die velbegeerde titel.
Het niveau voetbal groeit nog ieder jaar, top artiesten als Nick & Simon, Chipz!, de Dikdakkers, Kelly Pfaff, Yes-R, Djumbo en Thomas Berge, betreden nog ieder jaar ons podium en zo hebben we in 2011 dan ook met gepaste trots ons 25 jarig bestaan mogen vieren.

 

De afgelopen 5 jaar is het Biebtoernooi nog steeds een begrip gebleven. Weliswaar met iets minder teams (16) , maar niet minder succesvol.
Nu staan we aan de vooravond van ons 30 jarig jubileum. Een prachtige mijlpaal waar we trots op zijn en die ons tevens heeft doen besluiten het ook bij 30 jaar te houden.